Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αντιμετώπιση των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης με κυφοπλαστική




Η κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος μειωμένης επεμβατικότητας για την θεραπεία των συμπιεστικών σπονδυλικών καταγμάτων (Σ.Σ.Κ.), τα οποία είναι κατάγματα των σπονδυλικών σωμάτων που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη. Όταν σε ένα σπονδυλικό σώμα συμβαίνει κάταγμα, το σύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο. Αυτά τα συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που έχει σαν επακόλουθο την απώλεια της φυσιολογικής οστικής πυκνότητας, μάζας και ισχύος, και οδηγεί σε μια κατάσταση, στην οποία τα οστά είναι ιδιαίτερα πορώδη και ευάλωτα σε κατάγματα.






Η επέμβαση
Χρησιμοποιούμε ακτινοσκοπική καθοδήγηση για να εισάγουμε δια μέσου βελόνας ένα μπαλόνι στο σπονδυλικό κάταγμα, το οποίο εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα και δημιουργεί μια κοιλότητα μέσα στον Σπόνδυλο. Η ενίσχυση των σπονδύλων που έχουν υποστεί κάταγμα γίνεται με έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού στην κοιλότητα όταν το μπαλόνι απομακρυνθεί. Η χειρουργική τομή είναι περίπου 0,5 εκατοστά.
Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την κυφοπλαστική;
Οποιοσδήποτε έχει υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να ωφεληθεί από την μέθοδο. Ο γιατρός σας θα κρίνει αν η κυφοπλαστική είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα σας. Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση είναι η ομάδα που επωφελείται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση ή και εξαφάνιση όλου του πόνου αμέσως μετά την κυφοπλαστική.
Πόσο γρήγορα θα επανέλθω στην καθημερινή ζωή μετά την επέμβαση της κυφοπλαστικής;
Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε σπόνδυλο. Ο πόνος του κατάγματος υποχωρεί αμέσως. Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει για λίγο υπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης. Ο ασθενής κινητοποιείται πλήρως και στο Νοσοκομείο παραμένει από λίγες ώρες ως 1 ημέρα. Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων της μέσης. Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους, πρέπει να αποφεύγοντα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
Αν κάποιος έχει κάταγμα σπονδυλικής στήλης πρέπει να αποφασίζει άμεσα την κυφοπλαστική ή πρέπει να περιμένει;

Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος με μικροσκοπικές τομές στο δέρμα και με συνολική νοσηλεία μερικών ωρών. Επομένως είναι προτιμότερο, ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας να εξετάζεται η πιθανότητα θεραπείας με κυφοπλαστική νωρίς μετά το κάταγμα. Δεν είναι σωστό βάσει των σύγχρονων δεδομένων να στερούνται οι ασθενείς τη δυνατότητα θεραπείας με αυτή τη μέθοδο.
Είναι ασφαλής η επέμβαση της κυφοπλαστικής;
Με την ιατρική τεχνολογία της ψηφιακής 3διάστατης πλοήγησης, της ακτινοσκόπησης και της νευροπαρακολούθησης που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας καθώς και με την μεγάλη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει ως χειρουργοί (την εφαρμόζουμε από το 2004) στην επέμβαση της κυφοπλαστικής η πιθανότητα επιπλοκών από την επέμβαση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η κυφοπλαστική είναι νέα, ασφαλής μέθοδος για τη θεραπεία οστεοπορωτικών καταγμάτων και άλλων σοβαρών προβλημάτων της σπονδυλικής  στήλης. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα με επιτυχία άνω του 95% στην ανακούφιση του πόνου και των συνεπακόλουθων προβλημάτων (αναπνευστική δυσλειτουργία, καθήλωση στο κρεβάτι, ψυχολογική κατάπτωση) ενός οστεοπορωτικού κατάγματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου