Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αντιμετώπιση Αυχενικής Μυελοπάθειας με Πρόσθια Αυχενικη Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία


Πρόσθια Αυχενικη Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία
Τι είναι η στένωση του αυχενικού νωτιαίου σωλήνα;
Ο νωτιαίος μυελός στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει διάμετρο 9 mm και περιβάλλεται φυσιολογικά από εγκεφαλονωτιαίο υγρό στην πρόσθια και οπίσθια μοίρα του με διάμετρο 1 mm και στις δύο πλευρές του νωτιαίου σάκου. Συνεπώς, για να μην ασκείται πίεση στον νωτιαίο μυελό πρέπει η διάμετρος του σπονδυλικού καναλιού να είναι οπωσδήποτε 13 mm. Tα ανατομικά στοιχεία τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση της αυχενικής στένωσης έχουν στατικό και δυναμικό χαρακτήρα. Τα στατικά στοιχεία που εμπλέκονται είναι τα εξής:
·         Στένωση και προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου.
·         Σχηματισμός οστεοφύτων.
·         Υπερτροφία των συνδέσμων και των αρθρικών αποφύσεων, που συνολικά προκαλούν τον κυκλοτερή περιορισμό του εύρους του σωλήνα.
Η μείωση αυτή του εύρους επιδεινώνεται με τις δυναμικές αλλαγές που παρατηρούνται, όπως με την πίεση που ασκείται επί του μυελού σε κινήσεις κάμψης από τα οστεόφυτα των σπονδυλικών σωμάτων. Στην έκταση υπάρχει οπισθιολίσθηση στο επίπεδο των μεσοσπονδυλίων διαρθρώσεων που πάλι περιορίζει το εύρος του σωλήνα. Επίσης, σε εκτατικές κινήσεις, διαπιστώνεται προς τα έσω πτύχωση του ωχρού συνδέσμου που προσφύεται στην έσω επιφάνεια των πετάλων των σπονδύλων, και εκ νέου στένωση του καναλιού. Αυτά όλα οδηγούν σε απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης της αυχενικής μοίρας και σε ανάπτυξη κύφωσης.
Όταν η στένωση του νωτιαίου σωλήνα γίνει σημαντική, τότε πιέζεται ο νωτιαίος μυελός ή διαταράσσεται η αιμάτωσή του και οδηγούμαστε σε αυχενική μυελοπάθεια.

Ποια είναι τα συμπτώματά της αυχενικής μυελοπάθειας;
Η αυχενική μυελοπάθεια συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με  ήπια συμπτώματα σε διάστημα μηνών ή ετών. Οι εκδηλώσεις του μπορεί να περιλαμβάνουν:
·         Σπαστικότητα κάτω άκρων με χαρακτηριστική δυσχέρεια στην βάδιση και ισορροπία, αστάθεια βάδισης, βαριά ή «μαγκωμένα» πόδια
·         Μούδιασμα ή και αδυναμία  στα χέρια (αδυναμία να εκτελέσουν μια λεπτή εργασία, γράψιμο και το κούμπωμα στο πουκάμισο) με επώδυνες παραισθησίες
·         Διαταραγμένη λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της κύστης 
·         Δυσκαμψία, πόνος  στον αυχένα και  σε προχωρημένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ούρηση , την αφόδευση και την σεξουαλική λειτουργία.
 

Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της αυχενικής μυελοπάθειας  είναι:
·         Η εκφυλιστική στένωση που προκαλείται από την σπονδύλωση (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα), που είναι η πιο συνήθης αιτία.
·         Οι φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα,
·         Η συγγενής στένωση,
·         Η οστεοποίηση του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου,
·         Οι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου
·         Η σπονδύλωση
Πως γίνεται η διαγνωση και η θεραπεία;
Η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διάγνωση του συνδρόμου και η θεραπεία κυρίως γίνεται με πρόσθια αποσυμπίεση του νωτιαίου σωλήνα και σταθεροποίηση.



Πως αντιμετωπίζεται χειρουργικά;  

Η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα  για την αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας,είναι η Πρόσθια Αυχενική Σωματεκτομή και Σπονδυλοδεσία.
Η μέθοδος αυτή  πραγματοποιείται σε ασθενείς με συμπτωματική, στένωση του αυχενικού σπονδυλικού σωλήνα και μυελοπάθεια που οφείλεται σε σπονδύλωση.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται τα μεγάλα οστεόφυτα που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό και τα νωτιαία νεύρα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το σπονδυλικό σώμα και οι δίσκοι και στη συνέχεια να ανακατασκευασθεί η Σπονδυλική Στήλη. Η ανακατασκευή  γίνεται είτε με οστικό μόσχευμα είτε με ειδικό εκπτυσσόμενο κύλινδρο (τιτανίου ή πολυμερούς πλαστικού) που θα ενσωματωθεί με τους άλλους σπονδύλους για να επιτευχθεί η σταθερότητα και να αποκατασταθεί η λόρδωση της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης».
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, με τομή 3-5 εκατοστών είτε επιμήκης είτε εγκάρσια και με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου, υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση και ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα.
Ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μιας ειδικής πλάκας που σταθεροποιείται στην πρόσθια επιφάνεια των σωμάτων των σπονδύλων που βρίσκονται πάνω και κάτω από τους σπόνδυλους που έχουν αφαιρεθεί.

1 σχόλιο:

  1. Thanks for sharing,
    If you are one of them looking further for Robotic Spine Surgery then you are on the right path as we (punespinecentre.com) are always here to assist you our top notch and quality service 24/7. Dr Shrikant Dalal is a specialist spine surgeon at Centre. He has done surgery for over more than 1000+ people. And all of them were successful. Pune Spine Centre Unit offers package prices for ALL TREATMENTS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή