Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΜΕ ΚΥΦΟΠΛΑΣΤΙΚΗΗ κυφοπλαστική είναι μία μέθοδος μειωμένης παρεμβατικότητας για την θεραπεία των συμπιεστικών  σπονδυλικών καταγμάτων (Σ.Σ.Κ.), τα οποία είναι κατάγματα των σπονδυλικών σωμάτων που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη.
Όταν σε ένα σπονδυλικό σώμα συμβαίνει κάταγμα, το σύνηθες ορθογώνιο σχήμα του οστού συμπιέζεται προκαλώντας πόνο . Αυτά τα συμπιεστικά κατάγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα ή σε περισσότερους σπονδύλους στην σπονδυλική στήλη και είναι σύνηθες επακόλουθο της οστεοπόρωσης.

H  Oστεοπόρωση είναι μια πάθηση που έχει σαν επακόλουθο την απώλεια της φυσιολογικής οστικής πυκνότητας, μάζας και ισχύος, και οδηγεί σε μια κατάσταση, στην οποία τα οστά είναι ιδιαίτερα πορώδη και ευάλωτα σε κατάγματα.
Οι σπόνδυλοι μπορεί να αδυνατήσουν και από καρκίνο. Στην Κυφοπλαστική ο ιατρός χρησιμοποιεί ακτινοσκοπική καθοδήγηση για να εισάγει δια μέσου βελόνας ένα μπαλόνι, στο σπονδυλικό κάταγμα το οποίο εκτεινόμενο ανατάσσει το κάταγμα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοιλότητα μέσα στον Σπόνδυλο. Η ενίσχυση των σπονδύλων που έχουν υποστεί κάταγμα γίνεται με έγχυση ειδικού σκληρυντικού υλικού στην κοιλότητα όταν το μπαλόνι απομακρυνθεί. Η χειρουργική τομή είναι περίπου 1 χιλιοστό.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την κυφοπλαστική;

Οποιοσδήποτε έχει υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να ωφεληθεί από την μέθοδο.  Ο γιατρός σας θα κρίνει αν η κυφοπλαστική είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα σας.
Οι ασθενείς με επώδυνα οστεοπορωτικά κατάγματα οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρατεταμένα προβλήματα πόνου, δυσκολίας στις καθημερινές δραστηριότητες και συνεχώς επιδεινούμενη κύφωση είναι η ομάδα που επωφελείται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση ή και εξαφάνιση όλου του πόνου αμέσως μετά την κυφοπλαστική.

Πόσο γρήγορα θα επανέλθω στην καθημερινή ζωή μετά την επέμβαση της κυφοπλαστικής;
Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 15 λεπτά για κάθε σπόνδυλο. Ο πόνος του κατάγματος υποχωρεί αμέσως.  Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής  παραμένει για λίγο υπό παρακολούθηση στο χώρο ανάνηψης και στη συνέχεια ο ασθενής  κινητοποιείται πλήρως  και παραμένει  στο Νοσοκομείο από λίγες ώρες ως 1 ημέρα.  Στο σπίτι ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσα χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων της μέσης. Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους ,πρέπει να αποφεύγοντα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. 

Αν κάποιος έχει κάταγμα σπονδυλικής στήλης πρέπει να αποφασίζει άμεσα την κυφοπλαστική ή πρέπει να περιμένει;

Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος με μικροσκοπικές τομές στο δέρμα και με συνολική νοσηλεία λιγότερο από 24 ώρες. Επομένως είναι προτιμότερο, ιδιαίτερα σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας να εξετάζεται η πιθανότητα θεραπείας με κυφοπλαστική νωρίς μετά το κάταγμα . Δεν είναι σωστό βάσει των σύγχρονων δεδομένων να στερούνται οι ασθενείς τη δυνατότητα θεραπείας με αυτή τη μέθοδο.

Είναι ασφαλής η επέμβαση της κυφοπλαστικής;
Με την ιατρική τεχνολογία της ψηφιακής 3διάστατης πλοήγησης , της ακτινοσκόπησης και της νευροπαρακολούθησης που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας καθώς και με την μεγάλη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει ως χειρουργοί  στην επέμβαση της κυφοπλαστικής η πιθανότητα επιπλοκών από την επέμβαση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

www.brain-spine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου